Centrum pomocy Scribble Maps
Zmień język

Zmień rolę użytkownika w celu nadania uprawnień - (funkcja Manage Users)

Uwaga: Aby korzystać z funkcji Manage Users, musisz być Admin dla mapy. Dowiedz się więcej o uprawnieniach opartych na rolach, odwiedzając ten link:
Wprowadzenie do funkcji Manage Users - Współpraca nad jedną mapą

Otwórz okno "Manage Users"

  1. Zaloguj się na swoje konto Scribble Maps pod adresem:
    https://www.scribblemaps.com/create 
    (Opcjonalnie) Aby dowiedzieć się, jak się zalogować, odwiedź ten link: 
    Jak się zalogować/zarejestrować
     
  2. Otwórz mapę.
    Oto możliwe metody:

    Wczytaj mapę z okna Your Maps

    Wczytaj mapę za pomocą Map ID - "Menu > Load Import"

    Prześlij plik mapy offline - "Menu > Load From Computer"

     
  3. Kliknij przycisk "MENU" na górnym pasku narzędzi.
     
  4. Pod nagłówkiem "Scribble Maps" kliknij przycisk "Save Map".
    Pojawi się okno "Save Map".
     
  5. Kliknij przycisk: "Manage Users".
    Pojawi się okno "MANAGE USERS".

Zmień rolę użytkownika

  1. W oknie "MANAGE USERS" zobaczysz listę użytkowników i ich role.
     
  2. Znajdź wiersz użytkownika na liście.
    Uwaga: Aby uprawnienia działały, każdy użytkownik musi użyć swojego określonego adresu e-mail do zalogowania się na swoje konto. 
     
  3. Kliknij bieżącą rolę użytkownika na liście rozwijanej. Następnie wybierz nową rolę:
    Admin
    • Admin może edytować mapę i zarządzać użytkownikami.
    • Twórca mapy jest automatycznie uznawany za Admin.
    Editor
    • Editor może edytować mapę, ale nie może zarządzać użytkownikami.
    Viewer
    • Viewer może przeglądać mapę, nawet jeśli jest ona zapisana jako "Secure". 
    • Jeśli mapa "Public" lub "Unlisted" jest chroniona hasłem, Viewer może edytować mapę, jeśli poda hasło.
    • Jeśli mapa jest zapisana jako "Encrypted", Viewer nie musi podawać początkowego hasła, aby wyświetlić mapę. Viewer musi jedynie podać hasło szyfrowania.
     
     
     
    Uwaga: Aby użytkownik mógł zapisać mapę jako "Unlisted", "Secure" lub "Encrypted", musi posiadać konto Pro. Zobacz: Save a map > Wybierz opcję dostępu użytkowników do mapy
     
  4. W oknie zobaczysz wyświetloną nową rolę użytkownika.
     
  5. Zaznacz pole wyboru (checkbox) z komunikatem: "I’m not a robot". 
     
  6. (Opcjonalnie) Jeśli pojawi się monit, wykonaj procedurę reCAPTCHA
     
  7. Kliknij przycisk: "Save Users".
     
  8. Kliknij przycisk: "Back to Map Save".
     
  9. (Opcjonalnie) Zapisz mapę.
    Uwaga: Po kliknięciu "Save Users" (Krok 7), zmiany uprawnień są automatycznie zapisywane w pliku mapy. Nie musisz więc zapisywać mapy. Aby dowiedzieć się, jak zapisywać mapy, odwiedź ten link: Save a map
 

(Opcjonalnie) Jeśli dwóch właścicieli/administratorów nada użytkownikowi sprzeczne role

Przypadek #1:
Jeśli dwóch właścicieli/administratorów nada użytkownikowi sprzeczne role w funkcji Manage Users LUB aplikacji internetowej Team:

Użytkownik otrzymuje uprawnienia wynikające z najnowszej zmiany roli.
 

Przypadek #2:
Jeśli dwóch właścicieli/administratorów nada użytkownikowi sprzeczne role w funkcji Manage Users ORAZ aplikacji internetowej Team:

Użytkownik otrzymuje uprawnienia tej roli, która ma więcej przywilejów.
 
 

Zobacz także

Odbieranie użytkownikowi uprawnień do dostępu do mapy - (funkcja Manage Users)

 
 

Ostatnia aktualizacja