Centrum pomocy Scribble Maps
Zmień język

Skonfiguruj zasady bezpieczeństwa map swojego zespołu (Team web app)

Gdzie znajdują się zasady bezpieczeństwa map

Strona Map Security to miejsce, w którym kontrolujesz, jak członkowie zapisują i udostępniają mapy zespołu. Otwierasz ją z elementu Map Security pod Maps w pasku bocznym portalu zespołu. Tylko właściciele i administratorzy mogą widzieć i zmieniać te ustawienia.

Team Map Saving

Te przełączniki kontrolują, jak mapy zespołu mogą być udostępniane. Nie wymagają one SSO.

Allow Public Maps

Gdy ta opcja jest enabled, członkowie mogą zapisywać mapy typu Public w zespole. Mapy Public są widoczne na liście i mogą być wyszukiwane przez każdego w katalogu ScribbleMaps. Po jej włączeniu pojawi się prośba o potwierdzenie przed wejściem zmian w życie.

Ta opcja jest off by default, co zapobiega trafianiu map zespołu do publicznego katalogu.

Allow Unlisted Maps

Gdy ta opcja jest enabled, członkowie mogą zapisywać mapy typu Unlisted w zespole. Mapy Unlisted nie pojawiają się w wynikach wyszukiwania ani na listach, ale każdy, kto posiada link, może je wyświetlić. Po jej włączeniu pojawi się prośba o potwierdzenie przed wejściem zmian w życie.

Gdy ta opcja jest disabled, mapy zapisywane w zespole mogą być wyłącznie typu Secure lub Encrypted. Opcja Unlisted jest niedozwolona.

Allow Password Access

Gdy ta opcja jest disabled, mapy zespołu nie mogą korzystać z hasła dostępu. Dostęp jest możliwy wyłącznie na podstawie członkostwa w zespole lub wyraźnego zezwolenia.

Block Personal Map Saving

Ta zasada przekierowuje zapisy map członków do zespołu zamiast na ich konta osobiste. Działa to w przypadku członków, których adres e-mail pasuje do jednej ze zweryfikowanych domen SSO.

Najpierw musisz zweryfikować co najmniej jedną domenę SSO. Jeśli nie masz żadnej, strona wyświetli ostrzeżenie z linkiem do weryfikacji domeny na stronie ustawień SSO, a przełącznik pozostanie wyłączony.

Gdy co najmniej jedna domena zostanie zweryfikowana, strona wyświetli:

  • Listę verified domains i liczbę użytkowników przypisanych do każdej z nich.
  • Liczbę użytkowników posiadających e-maile w zweryfikowanych domenach.
  • Liczbę ich osobistych map, na które wpłynie ta zmiana.

Użyj przełącznika Block Personal Saving, aby włączyć tę zasadę. Gdy jest włączona, wszystkie zapisy map od użytkowników, których to dotyczy, są zapisywane w zespole.

Migracja istniejących map osobistych

Gdy włączysz tę zasadę, a użytkownicy, których to dotyczy, nadal będą mieć osobiste mapy, strona zapyta, czy chcesz je teraz przenieść.

  • Kliknij Migrate Maps to Team, aby przenieść istniejące mapy osobiste do zespołu.
  • Kliknij Skip, aby pozostawić je bez zmian.

Jeśli mapy zostaną pominięte, na stronie nadal będzie dostępny przycisk migracji, dzięki czemu będzie można przenieść pozostałe mapy później.

Ostatnia aktualizacja