Центар за помош на Scribble Maps
Промени јазик

Управување со повеќе корисници и соработка - (Team веб-апликација)

Управување со повеќе корисници

Управувајте со дозволите за соработка со користење на функцијата Управувај со корисници или Team веб-апликацијата

Двете, функцијата Управувај со корисници и Team веб-апликацијата, ви овозможуваат да определите:
  • Корисници кои можат да пристапат до мапата.
  • Дозволи врз основа на улога што ги има секој корисник.
Белешка: Ја подобрувате безбедноста со овозможување пристап до мапата преку кориснички сметки, бидејќи не мора да ги споделувате лозинките на мапата.

Функцијата Управувај со корисници се наоѓа во прозорецот "Зачувај мапа" во Scribble Maps.

Team веб-апликацијата се отвора во сопствен таб на прелистувачот. Сите промени зачувани во Team веб-апликацијата автоматски се регистрираат во Scribble Maps.

Ако ќе соработувате на една мапа, препорачуваме да ја користите функцијата Управувај со корисници при зачувување. За да научите како, посетете ја оваа врска:
Вовед во функцијата Управувај со корисници - Соработка на една мапа 

Ако ќе соработувате на повеќе мапи, препорачуваме да ја користите Team веб-апликацијата. За да научите како, посетете ја оваа врска:
Вовед во Team веб-апликацијата - Соработка на повеќе мапи  

 
 

Соработка (вклучувајќи спојување на мапи)

Почнете со комуникација со вашиот тим

Сценаријата на спојување се јавуваат кога двајца или повеќе членови на тимот работат на мапа во исто време.

Ако членовите на тимот може да работат на мапата во исто време, препорачуваме да ги доделите одговорностите пред да започнете.

Белешка: Распоредете ја работата така што членовите на тимот ќе прават промени на различни компоненти од мапата.
Ако членовите на тимот работат на истите компоненти на мапата во исто време, постои можност за несакани сценарија на спојување.
На пример: Двајца членови на тимот може да се натпреваруваат да уредуваат/бришат ист слој.

Заштитете ги вашите податоци

Scribble Maps автоматски ги штити вашите податоци со зачувување на секое спојување во дневникот на историја на мапата.
Белешка: За да научите како да вчитате претходно зачувана верзија, посетете ја оваа врска: Вчитајте мапа од прозорецот Вашите мапи > (Опција 2) - Вчитајте претходно зачувана верзија на мапата
Можете да ги заштитите вашите податоци и со создавање на друг ID на мапа кога зачувувате секундарна верзија на мапата. Откако ќе направите промени на секундарната мапа, можете да ја користите функцијата "Вчитај/увези" за да ги додадете промените на главната мапа.
За детални упатства, погледнете го следниот дел.
 
 

Како да се комбинираат две одделни мапи - главна мапа и секундарна мапа

  1. Отворете ја главната мапа.
    Ова се можните методи:

    Вчитајте мапа од прозорецот Вашите мапи

    Вчитајте мапа со користење на ID на мапа - "Мени > Вчитај/увези"

    Прикачете офлајн датотека со мапа - "Мени > Вчитај од компјутер"

     
  2. Направете промени на главната мапа.
    На пример: Кликнете и повлечете слој за да го преместите на нова локација
     
  3. Зачувајте ја секундарната мапа.
    • Погрижете се да создадете нов, уникатен ID на мапа при зачувување на секундарната мапа.
      Во повеќето случаи, можете едноставно да додадете буква или број на ID-то на главната мапа.
    • (Незадолжително) Препорачуваме да додадете и идентификатор на насловот на секундарната мапа.
      На пример, можете да додадете " - 2" на крајот од насловот.
    • Откако ќе ја зачувате секундарната мапа, не го затворајте прозорецот "Мапата е зачувана".
    (Незадолжително) За да научите како да зачувувате мапи, посетете ја оваа врска:
    Зачувајте мапа
     
  4. Во прозорецот "Мапата е зачувана", копирајте го ID-то на секундарната мапа.
    Копирајте со кликнување за да го означите текстот под насловот "ID на мапа". Потоа користете ја тастатурата за да притиснете:
    • Брза команда: Ctrl + C (за Windows).
    • Брза команда: Command + C (за Mac).
     
     
  5. Затворете го прозорецот "Мапата е зачувана" со кликнување на копчето "X" во горниот десен агол.
     
  6. Затворете го прозорецот "Зачувај мапа" со кликнување на копчето "X" во горниот десен агол.
     
  7. Повторете го чекорот #1 со отворање на главната мапа.
    Во приказот на мапата, ќе ја видите мапата.
     
  8. Во горната алатка, кликнете на копчето "МЕНИ".
     
  9. Под насловот "Scribble Maps", кликнете на "Вчитај/увези".
     
  10. Залепете го ID-то на секундарната мапа во прозорецот "ВЧИТАЈ МАПА". 
    Залепете со кликнување на полето "ID на мапа". Потоа користете ја тастатурата за да притиснете:
    • Брза команда: Ctrl + V (за Windows).
    • Брза команда: Command + V (за Mac).
     
     
  11. Вашиот избор во овој чекор ќе влијае на тоа како мапата ги ажурира промените што ги направивте во чекорот #2.
     
    Под полето "ID на мапа", има 3 радио-копчиња. Изберете го:
    • копчето "Вчитај" ако не сакате да ги комбинирате мапите.
      Главната мапа ќе се затвори, а секундарната мапа ќе се вчита.
      ИЛИ
    • копчето "Увези" ако сакате да ја додадете содржината од секундарната мапа на главната мапа.
      Ако истите слоеви постојат во двете мапи, ќе се создадат дупликат слоеви.
      ИЛИ
    • копчето "Спој" ако сакате да ја додадете содржината од секундарната мапа на главната мапа.
      Ако истите слоеви постојат во двете мапи, слоевите ќе се ажурираат со давање предност на секундарната мапа. Дупликат слоеви нема да се создадат.
      За потехничко објаснување за спојувањето, посетете ја оваа врска: Како функционира спојувањето
     
  12. Кликнете на копчето на дното од прозорецот "Вчитај мапа". Потоа кликнете на "Ok".
    Во приказот на мапата, ќе ја видите ажурираната мапа. 
 

(Незадолжително) Која е разликата помеѓу "спојување" и "пребришување"?

Ќе ја видите поraката "Спој/Пребриши/Откажи" кога ќе се случи овој процес:
  1. Правите промени на мапа.
     
  2. Друг член на тимот ги зачувува своите промени на истата мапа.
     
  3. Вие ги зачувувате вашите промени на мапата.
 
 
Спој:
  • Ги задржува сите ваши нови зачувани промени.
  • Им дава предност на вашите нови зачувани промени кога има конфликти со зачуваните промени на членот на тимот.
  • Ги задржува зачуваните промени на членот на тимот што не се во конфликт со вашите нови зачувани промени.
За потехничко објаснување за спојувањето, посетете ја оваа врска: Како функционира спојувањето
 
Пребриши:
  • Ги задржува сите ваши нови зачувани промени.
  • Ги игнорира зачуваните промени на членот на тимот.
 
 

Последно ажурирање