Center za pomoč Scribble Maps
Spremeni jezik

Shranjevanje zemljevida

Razpoložljivost funkcije

  • Brezplačno
  • Lite
  • Pro
  • Lite Pro
  • Pro Business

 

Opomba: Z zaščito z geslom lahko zemljevide shranjujete, tudi če ne registrirate računa Scribble Maps. Registracija pa vam ponuja več možnosti, vključno s shranjevanjem zemljevidov v vaš račun.

Omejitve brezplačnega računa:

  • Brezplačni računi lahko shranijo največ 5 zemljevidov v celotni življenjski dobi računa.
  • Če izbrišete shranjen zemljevid, se to mesto za shranjevanje ne povrne.
  • Če zemljevid shranite med preizkusnim obdobjem ali v paketu Pro, postane ta zemljevid zemljevid Pro in za ponovno shranjevanje istega zemljevida boste potrebovali aktivno naročnino Pro. 

Na tej povezavi izveste: Kako se prijaviti / registrirati

 

Kako shranite zemljevid, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku ali pa preberete navodila po korakih pod videoposnetkom.

 

Nastavite ID, naslov in opis zemljevida

  1. (Neobvezno) Prijavite se v svoj račun Scribble Maps na: https://www.scribblemaps.com/create 

     
  2. V pogledu zemljevida dodajte objekt na zemljevid, na primer oznako.

    Na tej povezavi izveste: Ustvarjanje oznake - (Orodje za oznake) 

     
  3. V zgornji orodni vrstici kliknite gumb "Meni".

     
  4. Pod naslovom "Scribble Maps" kliknite "Shrani zemljevid".

    Prikazalo se bo okno "SHRANI ZEMLJEVID".
     
  5. Pod naslovom "ID zemljevida" se odločite, ali boste:
  • ohranili samodejno ustvarjen, enoličen ID zemljevida.
ALI
  • vnesli lasten, enoličen ID zemljevida.
    V večini primerov lahko trenutnemu ID-ju zemljevida preprosto dodate še eno črko ali številko.
  1. Pod naslovom "Naslov" vnesite ime zemljevida.

     
  2. Pod naslovom "Opis" vnesite opis zemljevida.

Izberite, kako lahko uporabniki dostopajo do zemljevida

 
Štiri možnosti dostopa do zemljevida so:
  • Javno - omogočeno za neregistrirane brezplačne, registrirane brezplačne in račune Pro.
  • Nenavedeno - omogočeno za račune Pro.
  • Varno - omogočeno za račune Pro.
  • Šifrirano - omogočeno za račune Pro.
  • Prodaja dostopa - omogočeno za neregistrirane brezplačne, registrirane brezplačne in račune Pro.

Opomba: Plačljivih zemljevidov v brezplačnih računih ni mogoče izbrisati.
Kako nastavite zemljevid s prodajo dostopa, izveste tukaj: Prodaja dostopa: plačljivi zemljevidi z enkratnim plačilom ali naročnino

 
 
 
1. KORAK. Izberite eno od štirih možnosti.

Pomembno

  • Shranjevanje zemljevida med preizkusnim obdobjem ali naročnino Pro ga pretvori v zemljevid Pro.
  • Po pretvorbi je ta zemljevid mogoče znova shraniti le, če ima račun aktivno naročnino Pro.
  • Brezplačni uporabniki lahko zemljevid še vedno odprejo, vendar za shranjevanje nadaljnjih sprememb tega zemljevida Pro potrebujejo Pro.
 
Javno 
  • Zemljevid je naveden na portalu Scribble Maps: Iskanje in odkrivanje zemljevidov v Scribble Maps
  • Zemljevid si lahko ogleda kdor koli.
  • Če ne ustvarite gesla, lahko zemljevid ureja in shrani kdor koli. 
  • Če ustvarite geslo, lahko drugi uporabniki zemljevid urejajo in shranijo, če vnesejo geslo.
  • Če zemljevida ni prevzel registriran račun, ga lahko prevzame kdor koli z registriranim računom. Oglejte si članek: Prevzem zemljevida v vaš račun
  • Če so uporabniki povabljeni prek funkcije Upravljaj uporabnike ali spletne aplikacije Team, lahko do zemljevida dostopajo brez gesla.
 
Nenavedeno
  • Zemljevid ni naveden na portalu Scribble Maps.
  • Zemljevid si lahko ogleda vsak, ki ima ID zemljevida. Oglejte si članek: Nalaganje zemljevida z ID-jem zemljevida - "Meni > Naloži/uvozi".
  • Če ustvarite geslo, lahko drugi uporabniki zemljevid urejajo in shranijo, če vnesejo geslo.
  • Če so uporabniki povabljeni prek funkcije Upravljaj uporabnike ali spletne aplikacije Team, lahko do zemljevida dostopajo brez gesla.
Varno
  • Zemljevid ni naveden na portalu Scribble Maps.
  • Zemljevid si je mogoče ogledati in ga urejati iz računa ustvarjalca zemljevida.
  • Če ustvarite geslo, si lahko drugi uporabniki z geslom zemljevid ogledajo.
  • Če so uporabniki povabljeni prek funkcije Upravljaj uporabnike ali spletne aplikacije Team, lahko do zemljevida dostopajo brez gesla.
Šifrirano - Oglejte si članek: Šifriranje
  • Zemljevid ni naveden na portalu Scribble Maps.
  • Zemljevid si je mogoče ogledati in ga urejati iz računa ustvarjalca zemljevida, če je vneseno geslo za šifriranje.
  • Drugi uporabniki si lahko zemljevid ogledajo, če vnesejo začetno geslo zemljevida in geslo za šifriranje.
  • Če so uporabniki povabljeni prek funkcije Upravljaj uporabnike ali spletne aplikacije Team, jim ni treba vnesti začetnega gesla zemljevida. Za dostop do zemljevida pa morajo vnesti geslo za šifriranje.

Opomba: Več o izboljšanju varnosti zemljevida izveste na tej povezavi: Zaupni podatki zemljevida

 
2. KORAK. (Neobvezno) Če ste pripravljeni shraniti zemljevid, kliknite gumb "Shrani zemljevid". 

Če niste prijavljeni v Scribble Maps, se prikaže pojavno opozorilo:

image__25_.png

(Neobvezno) Upravljajte dovoljenja za sodelovanje s funkcijo Upravljaj uporabnike ali s spletno aplikacijo Team

Funkcija Upravljaj uporabnike in spletna aplikacija Team vam omogočata, da določite:
  • Uporabnike, ki imajo dostop do zemljevida.
  • Dovoljenja na podlagi vlog za vsakega uporabnika.

Opomba: Varnost izboljšate, če dostop do zemljevida omogočite prek uporabniških računov, saj vam ni treba deliti gesel zemljevidov.

Funkcija Upravljaj uporabnike je v oknu "Shrani zemljevid" v Scribble Maps.

Spletna aplikacija Team se odpre v lastnem zavihku brskalnika. Vse spremembe, shranjene v spletni aplikaciji Team, se samodejno upoštevajo v Scribble Maps.

Ko želite sodelovati pri enem zemljevidu, priporočamo, da pri shranjevanju uporabite funkcijo Upravljaj uporabnike. Kako to storite, izveste na tej povezavi:
Uvod v funkcijo Upravljaj uporabnike - sodelovanje pri enem zemljevidu

Ko želite sodelovati pri več zemljevidih, priporočamo, da pri shranjevanju uporabite spletno aplikacijo Team. Kako to storite, izveste na tej povezavi:
Uvod v spletno aplikacijo Team - sodelovanje pri več zemljevidih  

 
(Neobvezno) Če ste pripravljeni shraniti zemljevid, kliknite gumb "Shrani zemljevid".

(Neobvezno) - Izberite, ali naj se zemljevid med delom samodejno shranjuje

Samodejno shranjevanje je privzeto vklopljeno. Zemljevid se bo tako samodejno shranil vsakih 5 minut, razen če spremenite nastavitev.

  1. Če želite samodejno shranjevanje izklopiti, kliknite potrditveno polje "Samodejno shranjevanje (5 minut)".

     
  2. (Neobvezno) Če ste pripravljeni shraniti zemljevid, kliknite gumb "Shrani zemljevid".

(Neobvezno - ko kliknete "Shrani zemljevid") - Spoznajte namen "ID-ja zemljevida" in 3 povezav v oknu "Zemljevid je shranjen"

V oknu "Zemljevid je shranjen" boste videli:
  • ID zemljevida
  • Povezava za deljenje
  • Povezava za urejanje
  • Povezava do slike
 
 
ID zemljevida

Z "ID-jem zemljevida" lahko zemljevid uvozite in naložite v Scribble Maps.

 
Povezava za deljenje
  • Z URL-jem povezave za deljenje lahko interaktivni zemljevid delite na družbenih omrežjih, na primer na Redditu.
  • Povezavo lahko delite tudi prek drugih vrst digitalne komunikacije, na primer v SMS-sporočilih. 
  • Uporabniki zemljevida lahko zemljevid premikajo in povečujejo za nove poglede.
  • Če objekte nastavite kot klikljive, lahko uporabniki zemljevida kliknejo povezave do spletnih strani 

Opomba: Če želite več možnosti za prikaz in interaktivnost zemljevida, lahko zemljevid vdelate s pripomočkom Get Widget. Na tej povezavi izveste, kako: Vdelava zemljevida v blog/spletno mesto

 
Povezava za urejanje
  • Z "URL-jem povezave za urejanje" lahko hitro začnete delati na zemljevidu v Scribble Maps.
  • Povezavo lahko pošljete članom ekipe.
Povezava do slike
  • Z "URL-jem povezave do slike" lahko zemljevid delite kot povezavo do slike PNG.
  • Sliko lahko delite na družbenih omrežjih, na primer v blogu.
  • Povezavo lahko delite tudi prek drugih vrst digitalne komunikacije, na primer v SMS-sporočilih.

Ste končali s shranjevanjem zemljevida?

Možnost 1
Če želite spremeniti nastavitve in zemljevid znova shraniti, kliknite gumb "X" v zgornjem desnem kotu okna "Zemljevid je shranjen".
Možnost 2
Če želite nadaljevati delo na zemljevidu, kliknite gumb "Nadaljuj z delom". Nato kliknite "X" v zgornjem desnem kotu okna "Shrani zemljevid".
 
 

Zadnja posodobitev