Centrum nápovědy Scribble Maps
Změnit jazyk

Uložit mapu

Dostupnost funkce

  • Zdarma
  • Lite
  • Pro
  • Lite Pro
  • Pro Business

 

Poznámka: K uložení map můžete použít ochranu heslem, i když si nezaregistrujete účet Scribble Maps. Registrace vám však poskytne více možností, včetně ukládání map na váš účet.

Limity bezplatného účtu:

  • Bezplatné účty mohou uložit až 5 map za celou dobu existence.
  • Pokud uloženou mapu smažete, tato pozice pro uložení se neobnoví.
  • Pokud mapu uložíte během zkušebního období (trial) nebo s tarifem Pro, stane se z ní Pro mapa a k opětovnému uložení této mapy budete potřebovat aktivní předplatné Pro. 

Navštivte tento odkaz a dozvíte se: Jak se přihlásit / registrovat

 

Chcete-li se dozvědět, jak uložit mapu, můžete se podívat na video níže nebo si přečíst podrobný návod pod videem.

 

Nastavení Map ID, Title a Description

  1. (Volitelné) Přihlaste se ke svému účtu Scribble Maps na adrese: https://www.scribblemaps.com/create 

     
  2. V Map View přidejte do mapy překryvnou vrstvu. Například značku.

    Navštivte tento odkaz a dozvíte se, jak: Vytvořit značku - (Marker Tool) 

     
  3. Na horní liště nástrojů klikněte na tlačítko "Menu".

     
  4. Pod nadpisem "Scribble Maps" klikněte na "Save Map".

    Zobrazí se okno "SAVE MAP".
     
  5. Pod nadpisem "Map Id" se rozhodněte, zda:
  • Ponechat automaticky vygenerované, unikátní Map ID.
NEBO
  • Zadat vlastní, unikátní Map ID.
    Ve většině případů stačí k aktuálnímu Map ID přidat další písmeno nebo číslo.
  1. Pod nadpisem "Title" zadejte název mapy.

     
  2. Pod nadpisem "Description" zadejte popis mapy.

Vyberte možnost, jak mohou uživatelé k mapě přistupovat

 
Čtyři možnosti přístupu k mapě jsou:
  • Public – Povoleno u neregistrovaných Free, registrovaných Free a Pro účtů.
  • Unlisted – Povoleno u Pro účtů.
  • Secure – Povoleno u Pro účtů.
  • Encrypted – Povoleno u Pro účtů.
  • Sell Access – Povoleno u neregistrovaných Free, registrovaných Free a Pro účtů.

Poznámka: Placené mapy na Free účtech nelze smazat.
Chcete-li nastavit mapu s Sell Access, navštivte: Sell Access: Placené mapy — jednorázové nebo předplatné

 
 
 
KROK 1. Vyberte jednu ze čtyř možností.

Důležité

  • Uložení mapy během zkušebního období (trial) nebo předplatného Pro ji převede na Pro mapu.
  • Po převodu lze tuto mapu znovu uložit pouze tehdy, pokud má účet aktivní předplatné Pro.
  • Uživatelé s bezplatným účtem (Free) mohou mapu stále otevřít, ale k uložení dalších změn v této Pro mapě budou potřebovat verzi Pro.
 
Public 
  • Mapa je uvedena na portálu Scribble Maps: Vyhledávejte a objevujte mapy na Scribble Maps
  • Mapu si může prohlédnout kdokoli.
  • Pokud nevytvoříte heslo, může mapu upravovat a ukládat kdokoli. 
  • Pokud vytvoříte heslo, ostatní uživatelé mohou mapu upravovat a ukládat, pokud toto heslo zadají.
  • Pokud si mapu nepřivlastní registrovaný účet, může si ji přivlastnit kdokoli, kdo má registrovaný účet. Viz článek: Přivlastnění mapy k vašemu účtu
  • Pokud jsou uživatelé pozváni prostřednictvím funkce Manage Users nebo webové aplikace Team web app, mohou k mapě přistupovat bez zadání hesla.

Poznámka: Informace o oprávněních pro spolupráci naleznete v sekci: Správa oprávnění pro spolupráci pomocí funkce Manage Users nebo webové aplikace Team web app.

 
Unlisted
  • Mapa není uvedena na portálu Scribble Maps.
  • Mapu si může prohlédnout kdokoli, kdo má Map ID. Viz článek: Načtení mapy pomocí Map ID - "Menu > Load Import".
  • Pokud vytvoříte heslo, ostatní uživatelé mohou mapu upravovat a ukládat, pokud toto heslo zadají.
  • Pokud jsou uživatelé pozváni prostřednictvím funkce Manage Users feature nebo webové aplikace Team web app, mohou k mapě přistupovat bez zadání hesla.
Secure
  • Mapa není uvedena na portálu Scribble Maps.
  • Mapu lze prohlížet a upravovat z účtu tvůrce mapy.
  • Pokud vytvoříte heslo, ostatní uživatelé jej mohou použít k prohlížení mapy.
  • Pokud jsou uživatelé pozváni prostřednictvím funkce Manage Users nebo webové aplikace Team web app, mohou k mapě přistupovat bez zadání hesla.
Encrypted - Viz článek: Šifrování
  • Mapa není uvedena na portálu Scribble Maps.
  • Mapu lze prohlížet a upravovat z účtu tvůrce mapy, pokud je zadáno šifrovací heslo.
  • Ostatní uživatelé si mohou mapu prohlédnout, pokud zadají původní heslo mapy a šifrovací heslo.
  • Pokud jsou uživatelé pozváni prostřednictvím funkce Manage Users feature nebo webové aplikace Team web app, nemusí zadávat původní heslo mapy. K přístupu k mapě však musí zadat šifrovací heslo.

Poznámka: Více o zvýšení zabezpečení mapy se dozvíte na tomto odkazu: Důvěrná data mapy

 
KROK 2. (Volitelné) Pokud jste připraveni mapu uložit, klikněte na tlačítko "Save Map". 

Pokud nejste přihlášeni do Scribble Maps, zobrazí se vyskakovací varování:

image__25_.png

(Volitelné) Správa oprávnění pro spolupráci pomocí funkce Manage Users nebo webové aplikace Team web app

Jak funkce Manage Users , tak webová aplikace Team web app vám umožňují určit:
  • Uživatele, kteří mají k mapě přístup.
  • Oprávnění na základě rolí, která každý uživatel má.

Poznámka: Zabezpečení zvýšíte tím, že přístup k mapě umožníte prostřednictvím uživatelských účtů, protože nemusíte sdílet hesla k mapám.

Funkce Manage Users se nachází v okně "Save Map" ve Scribble Maps.

Webová aplikace Team web app se otevírá na vlastní kartě prohlížeče. Všechny změny uložené v aplikaci Team web app se automaticky projeví ve Scribble Maps.

Pokud chcete spolupracovat na jedné mapě, doporučujeme při ukládání použít funkci Manage Users. Chcete-li se dozvědět jak, navštivte tento odkaz:
Úvod do funkce Manage Users – Spolupráce na jedné mapě

Pokud chcete spolupracovat na více mapách, doporučujeme při ukládání použít webovou aplikaci Team web app. Chcete-li se dozvědět jak, navštivte tento odkaz:
Úvod do webové aplikace Team web app – Spolupráce na více mapách  

 
(Volitelné) Pokud jste připraveni mapu uložit, klikněte na tlačítko "Save Map".

(Volitelné) – Výběr, zda se má mapa během práce automaticky ukládat

AutoSave je ve výchozím nastavení aktivována. Mapa se tedy automaticky uloží každých 5 minut, pokud nastavení nezměníte.

  1. Pokud chcete funkci AutoSave deaktivovat, klikněte na zaškrtávací políčko: "AutoSave (5 minutes)".

     
  2. (Volitelné) Pokud jste připraveni mapu uložit, klikněte na tlačítko "Save Map".

(Volitelné – po kliknutí na "Save Map") – Zjistěte účel "Map ID" a 3 odkazů v okně "Map Saved"

V okně "Map Saved" uvidíte:
  • Map ID
  • Share Link
  • Edit Link
  • Image Link
 
 
Map ID

Pomocí "Map ID" můžete mapu importovat a načíst ve Scribble Maps.

 
Share Link
  • Pomocí Share Link URL můžete interaktivní mapu sdílet na sociálních sítích. Například na Redditu.
  • Odkaz můžete sdílet i v jiných typech digitální komunikace. Například v SMS zprávách. 
  • Uživatelé mapy mohou mapu posouvat a přibližovat pro nové pohledy.
  • Pokud nastavíte překryvné vrstvy jako klikací, uživatelé mapy mohou klikat na odkazy na webové stránky 

Poznámka: Pokud chcete více možností pro zobrazení mapy a interaktivitu, můžete k vložení mapy použít Get Widget. Navštivte tento odkaz a dozvíte se, jak na to: Vložení mapy na blog/web

 
Edit Link
  • Pomocí "Edit Link URL" můžete rychle začít pracovat na mapě ve Scribble Maps.
  • Odkaz můžete poslat členům týmu.
Image Link
  • Pomocí "Image Link URL" můžete sdílet svou mapu jako odkaz na obrázek PNG.
  • Obrázek můžete sdílet na sociálních sítích. Například na blogu.
  • Odkaz můžete sdílet v jiných typech digitální komunikace. Například v SMS zprávách.

Dokončili jste ukládání mapy?

Možnost 1
Chcete-li změnit nastavení a mapu znovu uložit, klikněte na tlačítko "X" v pravém horním rohu okna "Map Saved".
Možnost 2
Chcete-li pokračovat v práci na mapě, klikněte na tlačítko "Continue Working". Poté klikněte na "X" v pravém horním rohu okna "Save Map".
 
 

Naposledy aktualizováno